vineri, 14 aprilie 2017

Vergeturile - problema inestetică a pielii.

Vergeturile sunt prezente aproape la orice persoana. Desi acestea pot fi privite la femeile care au nascut ca o “ medalie de merit”, iar la adolescente ca un semn al maturizarii,  nimeni nu este incantat de felul in care arata acestea.
In prezent, desi se fac eforturi considerabile pentru gasirea unor metode de prevenire a acestora, rezultatele nu sunt spectaculoase.
Aspectul vergeturilor consta in linii fine pe suprafata corpului care apar in urma ruperii tesuturilor subcutanate datorita cresterii rapide sau a distensiei marcate a tesutului.
Vergeturile sunt foarte frecvente, acestea nu produc suferinta din punct de vedere medical insa sunt foarte suparatoare estetic in special pentru paciente.
Medical, vergeturile se numesc striae atrophicans, striae distensae, stria rubra (vergeturile rosii) striae alba (vergeturile albe). Sunt doua tipuri de vergeturi: rosii si albe. Cele mature, mai vechi sunt de culoare alb sidefiu, in timp ce vergeturile recente sunt rosiatice sau purpurii.

Fiziopatologie


La pubertate aparitia vergeturilor este un fenomen normal atat la fete cat si la baieti. In momentul cresterii taliei sau a cresterii in greutate intr-un ritm mai accentuat (mod care se realizeaza la pubertate) la nivelul corpului pot aparea linii fine numite vergeturi. Acestea apar cand tesuturile situate sub epiderm (piele) respectiv tesutul conjunctiv format in mare parte din colagen sunt tractionate in urma dezvoltarii accelerate. Comparativ cu epidermul, stratul superficial al pielii care este un tesut foarte elastic in momentul intinderii, colagenul nu este rezistent si se distruge. Astfel ca ruperea fibrelor de colagen determina cicatrici fine numite vergeturi, care constituie cea mai frecventa afectiune la nivelul pielii.

Dintre femeile insarcinate aproape 90% dintre acestea fac vergeturi atat la nivelul coapselor cat si abdomenului. La pubertate aproximativ 70% dintre adolescente fac vergeturi si 40% dintre baieti au vergeturi.
Vergeturile apar in momentul intinderii pielii, componentele care sunt “agresate” fiind fibrele de colagen si proteinele din derm, stratul situat imediat sub epiderm. In urma ruperii fibrelor de colagen se produce dilatarea capilarelor invecinate cu acumularea in exces a sangelui, care determina culoarea rosiatica a vergeturilor noi aparute. Prezenta inflamatiei, a procesului de reparare si remodelare a colagenului sunt insotite de o reducere importanta a densitatii celulelor producatoare de pigment, numite melanocite.  Cu trecerea timpului, absenta pigmentului explica de ce vergeturile vechi, mature sunt hipopigmentate, albe, ceea ce indica faptul ca vergeturile reprezinta o forma de leucodermie.Cresterea ponderala excesiva si brusca intr-o perioada de timp scurta determina aparitia vergeturilor la persoanele mai tinere.

Vergeturile apar la femei in special la nivelul coapselor, sanilor, soldurilor si feselor. La femeile insarcinate vergeturile apar frecvent la nivelul abdomenului inferior, in ultimul trimestru. La barbati, vergeturile apar in special la cei care fac sporturi care deformeaza constitutia corpului cum ar fi ridicarea de greutati sau la barbatii care folosesc medicamente ce contin steroizi anabolizanti.
Recomandari:

- Masajul pielii cu o manusa sau perie de masaj avand ca scop intensificarea circulatiei sangvine locale
- Aplicarea zilnica de creme emoliente la nivelul zonelor afectate cu scopul de a intretine pielea supla
- Alimentatie bogata in vitamina C si E, zinc si siliciu, minerale ce contribuie la pastrarea sanatatii.

Daca vergeturile sunt depistate precoce, aplicarea cremelor emoliente poate fi eficienta, reducand vergeturile. Unele dintre aceste creme sunt uleiul pe baza de vitamina E, recomandat in special pentru cicatrizare, preparatele din grupul vitaminei A. De asemenea dieta bogata in vitamine (vitamina C si E) si minerale (zinc si siliciu) poate preveni aparitia acestor leziuni. Suplimentele nutritive 
reprezinta o alternativa in cazul in care alimentatia este necorespunzatoare si saraca in aceste constituienti.
Consumul corespunzator de lichide precum si efectuarea de exercitii fizice favorizeaza circulatia sangelui in tesuturile subcutanate cu efecte benefice. Cremele emoliente au efect asemanator.
Asupra vergeturilor s-a constatat efectul benefic al cremelor pe baza de unturi si uleiuri vegetale . Acestia stimuleaza regenerarea celulara secundara eliminarii celulelor din stratul superficial. Astfel ajung la suprafata celulele mai sanatoase care au rezistenta crescuta, imbunatatindu-se astfel aspectul pielii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu