HIPERPIGMENTAȚIA ȘI CAUZELE EI.
Culoarea pielii este obţinută în urma influenţei a doi pigmenţi – eumelanina (culoare mai închisă) şi feomelanina (culoare mai deschisă). Intensitatea pigmentului (culoarea) pielii depinde de cantitatea de melanină din celule. De cele mai multe ori, hiperpigmentarea survine ca o reacţie de apărare a pielii împotriva razelor ultraviolete.
Cauzele apariţiei pigmentaţiei:
O moştenire genetică
Predispoziţia genetică este un factor important. De cele mai dese ori, la vârsta de trei ani, apar efelidele (pistruii), iar numărul lor creşte odată cu vârsta. Cele mai afectate sunt persoanele cu tenul alb. Acest tip de pigmentaţie nu este periculos, dar trebuie să ai grijă să nu te expui la soare, fără a aplica o cremă de protecţie.
Razele solare sau solarul – o influenţă negativă
După cum am menţionat, razele solare sunt duşmanul cel mai de temut în cazul persoanelor cu predispoziţie la hiperpigmentarea pielii. O influenţă negativă asupra pielii o are şi solarul. De aceea, înainte de a te hotărî să te bronzezi în solar, consultă un dermatolog sau cosmetolog, ca să cunoşti contraindicaţiile solarului, cum ar fi existenţa aluniţelor, pigmentaţiilor etc.
Sarcina şi petele maronii:
Factorul hormonal acţionează în timpul sarcinii la apariţia pigmentaţiei feţei, numit cloasma sau “masca de sarcină”. La nivelul epidermei, pe anumite zone apar “petele maronii” determinate de creşterea secreţiei de hormonal melano-stimulent, sub influenţa măririi cantităţii de esterogen şi progesteron. Desigur, pigmentaţia se poate manifesta şi la femeile care au o disfuncţie hormonală, care urmează un tratament îndelungat cu contraceptive orale sau în perioada de menopauză.
Unele patologii interne refulează!
Pigmentaţia poate fi şi un indiciu, în cazul unor patologii interne legate de sistemul nervos central, endocrinolog sau imunitar, de aceea trebuie să depistezi cauza excesului de melanină, pentru un tratament corect.