ACNEE - termen generic pentru un grup de afecţiuni variate ale pielii, de etiologii diverse, secundare unei tulburări funcţionale a glandelor sebacee.
Acneea este o disfuncţie a pielii care se manifestă în principal pe față, la nivelul spatelui, toracelui dar și în zona capilară. Deşi pot fi afectate toate grupele de vârstă, acneea se întâlnește cel mai frecvent în rândul adolescenţilor.
TIPURI DE ACNEE
Acneea poate fi împărțită în două categorii: inflamatorie și noniflamatorie.
ACNEEA FĂRĂ INFLAMAȚII - este caracterizată prin piele seboreică și/sau apariţia comedoanelor.
- Seboreea este determinată de o secreţie exagerată, chiar patologică a glandelor sebacee. Pielea este lucioasă, cu aspect gălbui-murdar, are porii dilataţi, este mai aspră şi lipsită de supleţe. Seboreea se localizează cu precădere la nivelul nasului, frunţii, obrajilor şi toracelui superior. Poate afecta inclusiv pielea capului şi pavilionul urechii.
- Comedoanele se formează prin înfundarea foliculului pilos, orificiul de eliminare a sebumului. Comedoanele deschise (puncte negre) au culoarea dată de oxidație și nu de murdărie. Comedoanele închise sunt punctele albe.
ACNEEA INFLAMATORIE - este rezultatul inflamării porului înfundat. Apare în cele mai multe cazuri la pielea grasă
- Papulele apar ca nişte ridicături roşii, frecvent dureroase, care se pot remite spontan sau pot evolua spre pustule.
- Pustulele derivă din papule, la suprafață se poate observa conţinut purulent alb-gălbui.
- Nodulii și chisturile sunt inflamații dureroase, cu o evoluţie mai gravă din care pot rezulta cicatrice.
Propionibacterium Acnes (sau P.acnes) este bacteria incriminată în dezvoltarea acneei. Se regăsește în mod natural în foliculii piloși de pe piele. Nu se poate "scăpa" de ea, nici nu trebuie, important este să fie ținută sub control. Se înmulțește rapid în condițiile în care într-un por este exces de sebum plus o cantitate însemnată de celule moarte. Atunci când bacteria se înmulțește în exces, porul se inflamează și se formează papulele.
P.acnes dezvoltă în timp rezistență la antibiotice locale și orale.
FACTORI GENERATORI
Sunt incriminaţi mai mulți factori cauzali care declanșează apariția acneei:
- Genetici: se moștenește o predispoziție, numărul şi activitatea glandelor sebacee, reactivitatea foliculară, alterarea keratinizării
- Endocrini: glanda sebacee este în principal influențată de hormonii androgeni, însă reprezintă stimuli și hormonii tiroidieni respectiv alte dereglări hormonale
- Medicamente: corticosteroizii, androgenii, steroizii anabolizanţi, antituberculoasele, anticonvulsivele, imunosupresoarele, iodul și alți potențiali stimuli: litiu, iradierea cu cobalt. Acneea datorată medicației apare întotdeauna brusc
- Mecanici: presiune sau fricţiune provocată de haine sau de anumite obiceiuri comportamentale. Atingerea frecventă a feţei cu mâinile murdare sau cu părul ce are fixativ ori alte produse coafante
- Expunerea necontrolată la soare
- Preparate cosmetice nepotrivite condiţiei pielii, aplicarea îndelungată a unor cosmetice care conţin compuşi comedogeni
- Stresul neuropsihic. Conform unor surse nu este o cauză, dar are influență asupra sistemului hormonal, iar un organism dezechilibrat e vulnerabil
- Constipaţia rebelă
FACTORI AGRAVANȚI
- Igiena necorespunzătoare. Acneea nu este cauzată dar este agravată de igiena precară
- Machiajul inadecvat, fondul de ten, pot înrăutăți condiția tenului cu tendințe acneice sau afectat de acnee prin conținutul de ingrediente comedogene, care astupă porii. Îndepărtarea necorespunzătoare a machiajului.
- Aplicarea cosmeticelor nepotrivite. Recent s-a născut un nou termen, ”acneea cosmetică”
- Spargerea sau stoarcerea "coșurilor" în condiții neigienice, de mâini nepricepute. Traumatizarea leziunilor.
- Transpiraţia, mediile calde şi umede
- Perioada premenstruală
- Radiaţiile ultraviolete. Soarele este bun datorită efectului antiinflamator moderat, dar are efect comedogenic prin creşterea sebumului de la nivelul pielii şi hiperkeratoză
- Ocupaţia prin expunerea la căldură, hidrocarburi sau uleiuri minerale
- Dieta în cadrul căreia sunt incriminate lactatele, dulciurile concentrate şi alimentele bogate în iod. Nu am identificat studii concludente care să arate legătura între alimentație și acnee, dar cu siguranță o dietă sănătoasă contribuie la starea bună a organismului, astfel procesele de vindecare și autoreglare decurg normal.
- Steroizi anabolizanţi, vitamina B12, bromuri, ioduri, antiepileptice
- Sarcina, în cadrul căreia sistemul hormonal are parte de o veritabilă revoluție
- Alcalinitatea pielii: acneea, alergiile și alte probleme cutanate devin mai severe când pielea este alcalină
PREVENȚIE
Persoanele predispuse la acnee sau care au avut deja episoade acneice, luând în seamă și factorii agravanți respectiv cei declanșatori, trebuie să fie atente la:
- igiena corectă. Este important să se mențină pielea curată, dar spălarea exesivă poate duce la uscarea și iritarea pielii. Se vor evita soluțiile alcoolice sau cele decapante care stimulează secreția de sebum
- utilizarea produselor cosmetice potrivite
- expunerea la soare cu fotoprotecție
- părul să fie curat şi să nu aibă contact cu zonele afectate sau predispuse pentru acnee, mai ales dacă este tratat cu produse coafante
- regândirea dietei – dietele preponderent vegetariene reprezintă regimuri de curăţare şi sunt de mare folos în tratamentul sau profilaxia acneei. Administrarea de suplimente alimentare în special vitamina A, E, omega-3 și zinc
.
.
Formele de manifestare ale acneei
.
ACNEEA COMUNĂ – ACNEEA VULGARIS
Astfel sunt etichetate manifestările regulare de acnee, indiferent dacă vorbim de cea infantilă, juvenilă, cea din perioada adolescenței sau care apare la adulți. Acneea comună este caracterizată prin manifestare mai ușoară, deseori reminiscentă și autocicatrizantă.
1. ACNEE NEONATALĂ
Poate să apară la aproximativ 20% din nou-nascuţii sănătoşi. Leziunile sunt localizate la nivelul nasului şi obrajilor și se remite în primele 3 luni de viaţă. Se consideră a fi responsabil nivelul de hormoni maternali. Nu este nevoie de tratament specific decât în cazuri grave și persistente (rare), igiena și îngrijirea pielii trebuie făcută cu considerație față de afecțiune.
2. ACNEE INFANTILĂ
Reprezintă acneea apărută la copii cu vârsta de 3 - 6 luni, care în mod frecvent se remite până la un an. Este ceva mai accentuată decât forma neonatală și în anumite cazuri poate duce la cicatrice. Aici nu hormonii maternali ci tulburările hormonale intrinseci sunt factorul declanşator.
3. ACNEE JUVENILĂ
În perioada pubertăţii, organismul secretă o cantitate mare de hormoni. Hormonii influenţează secreţia sebacee, astfel adolescenţii suferă cu intermitenţă de erupţii acneice. Acneea juvenilă creează o stare de disconfort fizic şi emoţional. De regulă tratamentul acneei juvenile presupune doar măsuri de igienă personală, tratamente naturiste şi cosmetice. Formele severe, infectate, cele de durată, necesită atenţia unui dermatolog.
ACNEE ROZACEE
Se manifestă prin leziuni roșii, dilatații vasculare la nivelul feței. În cazul acneei rozacee lipsesc comedoanele, nodulii și chisturile. Se prezintă o îmbujorare excesivă, papule roșii pe nas, față sau gât, pori dilatați, umflături evidente, mâncărime.
Pentru această formă de acnee nu este recunoscut un tratament universal valabil care să asigure vindecarea, însă manifestarea poate fi controlată. De regulă are caracter ciclic, se acutizează pentru câteva săptămâni, apoi se remite. Există compuși naturali care ameliorează condiția pielii și pot participa la prevenția apariției episoadelor.
Acneea rozacee se manifestă ca o boală cronică. Diferitele tratamente pot îmbunătăți condiția și aspectul pielii sau măcar pot stabiliza situația. În orice caz sunt necesare câteva săptămâni de tratament pentru a obține un rezultat vizibil.
ACNEE NODULO-CHISTICĂ sau SEVERĂ
Este caracterizată prin chisturi adânci şi inflamaţii, fiind considerată cea mai gravă şi durereroasă formă de acnee. Poate cauza pagube importante şi lasă urme permanente pe piele (cicatrici).
Acneea severă necesită un tratament strict şi atenţia unui dermatolog. Tratamentul este de obicei de lungă durată, chiar de câţiva ani.
.
.
Tratamentul tenului acneic
.
Evaluarea condiţiei tenului acneic este recomandat să se facă de către un dermatolog sau într-un cabinet de cosmetică medicală, mai ales în cazurile grave, cu afecțiuni severe sau repetative. Este important să se diferențieze prin diagnostic acneea de foliculită. În unele cazuri se impun analize de laborator.
În cazurile mai ușoare, acneea poate fi tratată şi acasă.
De reținut că o soluție general valabilă pentru toată lumea nu există în tratarea acneei.
ACȚIUNE COSMETICĂ SPECIFICĂ:
Curăţarea riguroasă a pielii: destuparea porilor, eliminarea pustulelor infectate, curăţarea chisturilor sebacee - se face în mai multe şedinţe dacă tenul este suprainfectat şi se efectuează la un cabinet de specialitate necesitând îndemânare şi condiţii de maximă igienă. Apoi se acordă timp pielii pentru vindecare.
CE SE POATE FACE ACASĂ:
- curăţare adecvată cu produse potrivite tenului gras
- decongestionarea porilor, purificarea pielii
- limitarea proliferării bacteriilor
- exfoliere regulată pentru eliminarea celulelor moarte și curățarea porilor
- vindecarea leziunilor şi cicatrizare
- aplicarea compoziţiilor ce conțin ingrediente regulatoare de sebum
- aplicarea preparatelor ce conțin ingrediente antibacteriene
- hidratarea pielii cu creme non-grase, lejere
- protejarea pielii
. FOCUS pe:
- decongestionarea porilor
- echilibrarea secreției de sebum
- purificarea pielii
- evitarea proliferării bacteriene
- hidratarea, calmarea și protejarea pielii