Pori deschişi, pori înfundaţi, puncte negre şi albe
Tenul, partea cea mai expusă a corpului şi totodată cea mai vizibilă, are cele mai mari şanse de a fi afectat de elementele mediului înconjurător. Aici se pot acumula urmele poluării, poate avea loc înfundarea porilor urmată de apariţia punctelor negre sau albe, pot apărea infecţii, acnee.
Porii sunt orificiile de deschidere la suprafaţa pielii a foliculilor piloşi, a glandelor sebacee şi sudoripare. Porii ar trebui să secrete o cantitate normală de sebum care se dispersează uniform pe piele fiind un element al barierei protectoare a pielii. Dacă sebumul este secretat în exces, ductele glandelor sebacee se dilată şi porii capătă un aspect inestetic. Excesul de sebum plus celulele moarte nedebarasate contribuie la blocarea porilor.
Cu toate că tendința ca porii să fie deschiși este ereditară, motivul pentru care se înfundă se datorează în principal faptului că tenul nu este curățat şi îngrijit în mod corespunzător. Factorii care controlează cel mai mult secreţia sebumului sunt vârsta, factorii de mediu, sistemul endocrin şi sistemul nervos. Porii dilataţi sunt influenţaţi şi de alimentaţie; una preponderent acidă agravează situaţia.
Porii înfundaţi apar cel mai frecvent pe nas, frunte şi bărbie, aici devin și cele mai persistente. Porii dilataţi şi punctele negre sunt o caracteristică frecventă a tenurilor grase şi mixte. Punctele albe pot apărea şi la tenurile uscate.
Termenul medical pentru porii înfundaţi este comedon. Comedonul este un folicul sebaceu plin cu sebum, celule moarte, fire mici de păr şi bacterii. Când un comedon e deschis se numeşte punct negru, iar unul închis este numit punct alb. Comedonul deschis (punct negru) nu este negru din cauza murdăriei ci din cauza reacţiei oxidative în contact cu aerul. Coşurile (acneea) sunt comedoane inflamate sau suprainfectate.
Folosirea cosmeticelor care conţin ingrediente keratolitice şi aplicarea regulată de soluţii exfoliante cu acizi AHA şi BHA îmbunătăţesc aspectul şi condiţia pielii cu pori deschişi şi afectată de comedoane. Sebumul secretat în exces se poate absorbi prin aplicarea regulată de măşti simple cu argilă (verde, sau albă la tenuri sensibile) şi prin includerea în preparatele cosmetice a unor ingrediente absorbante cum ar fi pudra de orez sau amidon.
Substanţele astringente din preparatele cosmetice au un efect temporar de micşorare a porilor. Alături de igiena corect efectuată şi aplicarea cosmeticelor adecvate, o posibilitate de luat în calcul este mascarea porilor dilataţi cu preparate ce conţin de pildă pudră de orez sau siliciu vegetal (pudră din sevă de bambus).
Trebuie evitată eliminarea în mod agresiv a punctelor negre/albe, altfel poate avea loc stimularea secreţiei de sebum sau lezarea pielii. Acestea se vor elimina treptat cu ajutorul preparatelor keratolitice şi exfoliante. Punctele negre mai vechi şi care nu reacţionează nici în timp la exfolianţi şi curăţare acasă, se vor putea trata la un cabinet specializat de către o cosmeticiană pricepută.